Diensten
Articulatiestoornissen
Articulatiestoornissen kunnen zowel bij kinderen als volwassenen voorkomen. Specifieke klanken of klankcombinaties worden verkeerd uitgesproken, vervangen door andere klanken of niet uitgesproken.
Taalstoornis
De normale spraakontwikkeling verloopt bij een kind in verschillende stadia. Deze kan echter vertraagd of afwijkend verlopen. Er is sprake van een taalontwikkelingsstoornis wanneer een kind op gebied van taal in belangrijke mate achterblijft of wanneer de taalontwikkeling op een andere manier verloopt dan bij leeftijdsgenoten.
Afwijkende mondgewoonten
De vormgeving van de mond en de stand van de tanden en kiezen worden voor een groot deel bepaald door de functie van de spieren in en om de mond. Afwijkende mondgewoonten kunnen het evenwicht tussen die spieren onderling verstoren. Denk aan foutieve slikgewoonten, mondademen, duimen, vingerzuigen, lispelen of slissen.
Leerstoornis
Soms komt het leren lezen, schrijven en/of rekenen moeizamer op gang. Logopedie is gericht op het ondersteunen en remediëren van deze leerprocessen.
Neurologische stoornis
Door een niet-aangeboren hersenletsel kunnen spraak- en taalstoornissen zoals afasie, spraakapraxie en dysartrie ontstaan.
Typ10
Typ-10 is een leuke manier om kinderen vanaf 9 jaar te leren typen. Deze methode is speciaal ontwikkeld voor kinderen met fijn- of psychomotorische problemen en kinderen met dyslexie. Ook kinderen die nood hebben aan structuur hebben hier baat bij.
Eet- en drinkproblemen bij jonge kinderen
Bij sommige baby's of jonge kinderen loopt het eten en drinken niet vanzelfsprekend. Als logopedist kunnen wij hierin een belangrijke rol spelen. Wij observeren de eet- en/of drinksituatie, geven adviezen en volgen de verdere evolutie van de eet- en/of drinksituaties van het kind verder op. Indien nodig is een overleg of samenwerking met jullie osteopaat mogelijk.